שאלת השאלות מה אוכלים באיטליה
ואיפה?
התשובה היא כל אזור והאוכל שלו, כל
עונה והמנות האופניות לה כל עיירה והמנות המקומיות שלה כמו גם בעיירה שלנו וכל בית
עם המתכון שעובר במשפחה, לכן מאוד ממליצה לאכול בעיקר אוכל מקומי, ישמע מוזר אבל
באיטליה זה ממש מורגש יש משמעות רבה למיקום חומרי הגלם מרמת מרקם וטעם המים ועד
האקלים והתנאים באזור כגורם משפיע על איכות, שוני בתוצאה ובמוצר אותו טעמתם.
ניתן למצוא כיום נדידה של מנות מקומיות
דומות בכל רחבי איטליה בעלות שמות שונים ומרכיבים מתחלפים וישנה לא מעט השפעה של
איזורים קרובים ושל עיירות קרובות האחת לשניה.
אלו בקרבת הים יבשלו עם יותר פירות
ים ודגים אלו שבהרים מנות בשריות יש מי שמתמחה ביין, יש מי שמתמחה בגידולים חקלאיים
ויש אזורים המתמחים ביצור גבינות, כל מטבח וכל אזור יושפע מהסביבה וממה שניתן
למצוא ולגדל בשטח.
בחרו תמיד את המסעדות והמקומות
הלא מתויירים לאכול בהם, חפשו במסעדה דוברי שפה, משפחות ומקומיים לרוב זה יהיה
המקום שבו תרצו לאכול גם אתם.
לכל איזור יש את הראגו שלו, הלחם
המקומי, המטוגנים המקומיים, תבשיל הכבש או הדגים המקומי
יש גבינות נקניקים, גלידות, מאפים
קינוחים ולחמים נפלאים בכל מקום שתגיעו תשאלו את המקומיים.
אני הכי מתחברת למטבח בדרום,
לטעמים ללחמים הקשים הכבדים והעמוקים ולאדמה.
אלו הם רק חלק קטן ממבחר מנות
המחולק לפי אזורים כמובן שיש עוד רבים אחרים, ושלא ניתן לרשום את הכל.
ברור לי שפוסט זה יערך עוד מספר
פעמים כשאזכר במנות נוספות 😊
עד אז בתאבון!
Emilia Romagna
TORTELLINI פסטה במילוי פרושוטו (או בשר חזיר אחר) בתוך
מרק צח
GARGANELIפסטה בצורת גרגנלי (דומה קצת לפנה
מגולגלת על מסרק או על קרש ניוקי לקבלת חריצים)
Gnocco
fritto כופתאות מטוגנות עם סלמי
Le
tigelle נראה כמו פיתה עגולה קטנה
Tortelli נפוץ
בכל מחוזות אמיליה. הטורטלי לרוב הם בצורת ריבוע וניתן למלא אותם בעשבי תיבול
וריקוטה, דלעת ואמרטי, או תפוחי אדמה.
Anolini
o cappelletti עם מילוי בשר, לחם או גבינה. אפשר לטעום אותם במרק או ברוטב.
בהתאם למחוזות, גם הצורה משתנה: ברג'יו אמיליה הם בדרך כלל קטנים מאוד בפארמה,
לעומת זאת, יש להם צורה עגולה.
לזניה Lasagne בראגו
בשר ועם בשמל
Erbazzone אופייני לרג'יו אמיליה,
פשטידה עשויה עם מנגולד מבושל וקצוץ ומשולב עם ביצים, בצל ופרמיג'אנו רג'יאנו.
Torta
Barozzi
עוגה משקדים קפה וקקאו
עוגה על בסיס שוקולד מריר, ביצים,
חמאה וקמח.
Biscione
of Reggio
מאפה בצורת נחש אופייני לתקופת החורף, מתוק העשוי שקדים, סוכר, ביצים ופירות
מסוכרים.
Lazio
CARBONARAספגטי עם ביצים, guanciale(סוג של פנצ'טה בחזיר בר) פקורינו ופלפל
SPAGHETTI
CACIO PEPE ספגטי עם גבינת פקורינו פלפל שחור
פסטה
alla gricia
פסטה
עם פקורינו צ'ינגיאלה (סוג של פנצ'טה מחזיר בר) הנחשבת לאב הקדמון של פסטה all'amatriciana בתוספת עגבניות, יין לבן
ROMA רומא
ארטישוק יהודי CARCIOFI
ALLA GIUDIA ארטישוק מקומי שמטוגן בשלמותו אחד הדברים הכי!!!
מנה נוספת מהקהילה היהודית FILETTI
DI BACCALA
פילה בקלה מצופה בבלילה ומטוגן (מנת רחוב)
PANDORATO לחם
ישן ספוג בחלב וביצים מטוגן
FARRICELLO מרק כוסמין
OUINTA
GUATRO
מאכל עתיק עשוי מחלקים פנימיים כמו כבד, כליות, טחול מוח ועוד....
צלעות טלה ABBACCHIO
A SCOTTADITO
SALTIMBOCCA פרוסות עגל מקומחות, מבושלות ביין לבן מעליהן
פרושוטו מרווה
GNOCCHI
ALLA ROMANA
דסקיות של סולת מבושלת בחלב עם חמאה, פרמזן וביצים שבסוף נפרסת לדיסקיות ונאיפת
בתנור עם חמאה ופרמזן.
SUPPLI AL TELEFONO טוגני אורז דומה מאוד לארנצ'יני ובכל זאת אחר.
CARCIOFI
ALLA ROMANA ארטישוק שמבושל בשמן זית פטרוזליה ושום קצת כמו
קונפי מוכר לנו בשימורים.
CAMPANIA
חבל הארץ המוכר והאהוב עלי וואוו
המון נתחיל מ........
תנו כבוד ל PIZZA פיצה הנפוליטאנית בצבעי הדגל (מרגריטה)
מנות פסטה
קוואטלי בתנור cavatelli
al forno
זיטי בראגו ZITI
AKL RAGU
צינורות פסטה עבים ברוטב עגבניות
FRITTATA
DI MACCHRRONI חביתת מקרוני
מרק MINESTRA
MARITATA תבשיל של כרוב ובשר חזיר
PASTA CON FAGIOLI E COZZE פסטה עם שעועית וצדפות
MOZZARELLA IN CAROZZA מוצרלה מטוגנת (מצופה בלחם או
פסטלה)
PARMEGIANA פרמג'אנה- מאפה חצילים
וגבינות
CAPRESE קפרזה- עגבניות ומוצרלה ובכלל מנות עם
מוצרלה
Casatiello מאפה/ לחם ממולא
SALSICCIA נקניקיה עם ברוקולי
IMPEPATA
DI COZZE מנה של צדפות מבושלות עם פטרוזליה, פלפל ושמן זית
Pizza di scarole פיצה במילוי סקארולה (ירק שדומה לחסה)
FRITTURA
DI ALICI
מטוגנים של אנשובי טריים
ALLA
GENOVESE
תבשיל של בשר עם בצל ויין (את הרוטב טוחנים למרקם חלק ובהיר.
באופן כללי לא מעט FRIGGITORI מטוגנים כמו פיצה מטוגנת
פנזרוטי
ZEPPOLE סופגניות
מפירה תפוחי אדמה
בקינוחים:
Zeppole
di San Giuseppe פחזניה אפויה או מטוגנת במילוי קרם
STRUFFOLI סוג של מיני סופגניות עם סירופ דבש למעלה
וסוכריות צבעוניות (טיפוסי לקריסטמס)
Roccocò קינוח טיפוסי לקריסטמס עשוי שקדים פירות
מיובשים
MOSTACCIOLI סוג של דובשניה בצורה מעוין מצופה שוקולד
אופייני גם כן לקריסטמס
FIOCCHI DI NEVE מאפה בריוש/ לחמניה במילוי ריקוטת
כבשים ושמנת
sfogliatellA ספוליאטלה- שכבות שכבות של קרנציות מושלמת
במילוי ריקוטה, תפוז וסולת
sfogliatella ספוליאטלה פרולה- בת הדודה אותו מילוי
בדיוק רק מבצק פריך
babà o babbà באבא רום- סוג של סברינה
PASTIERA זוהי קרוסטטה במילוי חיטה וריקוטה מוגשת
בעיקר בפסח אבל ניתן למצוא כל השנה.
סיציליה
SICILIA
CAPONATA
תבשיל ירקות חצילים, עגבניות, זיתים, סלרי,
צלפים, בצל, חומץ וסוכר מלווה עם לחם.
אוכל רחוב:
PANELLE E CROCCHE לחמניה עם מטוגנים
ARANCINI כדורי אורז ממולאים בבשר, אפונה וגבינה מטוגנים (אוכל רחוב)
מנת פסטה מקומית MACCHERONI
ALLA NORMA (חצילים)
BUCATINI
ALLA PAOLINA טיפוסי לפלרמו
PASTA
CON LA SARDA פסטה עם סרדינים
קינוחים
גרניטהGRANITA
עוגיות שקדים
CASSATA קסטה סיצליאנה (סופר מתוק למי
שאוהב)
CANNOLOקנולי סיצליאני (צינורות בצק
מטוגן וממולא בריקוטה)
Frutta
di Martorana פירות מרציפן
Buccellato לחם במילוי
פירות יבשים ואגוזים
Cuccìa הוא
קינוח סיציליאני טיפוסי, העשוי מחיטה מבושלת וריקוטה מחלב כבשים או קרם חלב לבן או
שוקולד. הוא מקושט בקקאו, קינמון, חתיכות שוקולד וקליפת תפוז מגורר
-PUGLIA
ORECCHIETTE
E RAPE פסטה בשם אוריקטה עם ברוקולי מקומי כמובן
taralli
pugliesi
נראים כמו כעכי עבאדי אבל אחרים.
FRISE סוג של בייגל נפלא קשה וייבש
Pasticciotto מאפה מתוק ממולא בקרם
Polpette
di pane קציצות לחם
Pittedhre
Salentine סוג של עוגיות עם ריבה
Purè
di fave פירה/ מחית מפול יבש
Puccia לחמניה/
פוקאצ'ה מקומית נוהגים למלא כמו פיתה
Calzone
FOCACCIA barese סוג של פיצה שתי שכבות ממולאת
Tiella
bareseמאפה
מבוסס על אורז,
תפוחי אדמה ומולים, עם בצל ועגבנייה. מבשלים שעה בתבנית אפיה עד השחמה, תפוחי
האדמה מתרככים והחלק החיצוני מעט קריספי.
Cozze
arraganate אופים בתנור מולים עם ביצים, פירורי לחם פקורינו פטרוזליה
ושום אחר כך יין לבן.
Gnummareddi כיסים של עלי אנדיב או סלט ממולאים בחלקים
פנימיים וקשורים במעיים.
Cartellate קינוח
מתוק לחג המולד דומה מאוד לשבקייה מרוקאית.
Bombette פרוסות
עגל ממולאות בגבינת קצקאבלו עטופות בפנצ'טה ומבושלות על הגריל או בתנור.(צורה
מעוגלת של כדור)
Pasticciotto מאפה
מתוק ממולא בקרם ודובדבן שחור מוגש לרוב בבוקר ליד הקפה וחם.
Sasanello
gravinese עוגיה לחג המולד על בסיס של חומץ תאנים, ניחוח קינמון, ציפורן
שוקולד ושקדים.
Biscotto
di Ceglie עוגיה על בסיס שקדים ריבה וצימוקים.
אברוצו ABRUZZO
ARROSTICINIקבב מקומי חתוך קטן ועשוי מבשר כבש
Spaghetti alla chitarra ספגטי שנחתך על מייתרים כמו גיטרה.
Scrippelle
‘mbusse סוג של קרפים שמוגשים בתוך מרק.
Mazzarelle רולדה
של חלקי פנים עטופה בעלים קשורה במעי דק
Pecora alla cottora תבשיל כבש בישול ארוך
Cace
e ove אלה כדורי לחם, גבינה וביצים, מטוגנים
תחילה ואז מתבלים ברוטב עגבניות פשוט, מועשר לפעמים בחתיכות פלפל
Caggionetti סוג
של רביולי מתוקים ממולאים ומטוגנים
Parrozzo עוגה
צהבהבה בצורת חצי כדור הפוכה עם שקדים קצוצים, תמצית שקדים קליפות תפוז או קליפת
הלימון ומכוסה בשוקולד מריר.
Scrippelle
fritte טוגני בצק מקומיים
ונטו VENETO
POLENTA דייסה מקמח תירס, מוגשת חמה או קרה, רכה או
קשה.
RISI E BISI ריזוטו עם אפונה
Baccalà
alla vicentina דג
בקלה מבושל בחלב עם, גבינת גראנה, פלפל וסרדינים
TIRAMISU טירמיסו
Pinza לחם
מתוק עם פירות יבשים
Gnocchi
con la “fioreta”ניוקי
שנעשה מקמח וריקוטה נוזלית אותם מבשלים עד הסמכה ואז יוצרים את הכופתאות ומבשלים
במים רותחים.
Focaccia
veneta סוג של לחם מתוק לפסחא דומה לעוגת הפנטונה
פסטה מסוג ביגולי
Bigoli מקמח, חלב וחמאה צורתה הארוכה
נעשית במכשיר מיוחד.
Zaeti
o zaletti עוגיות מקמח תירס
וצימוקים
Casunziei פסטה
במילוי בצורת חצי ירח
קלבריה
FILEI
CALABRESI מנת פסטה מקומית
Sardella היא הקוויאר של קלבריה דגיגונים קטנטנים
cuccìa הקוקצ'ה
הוא מאכל המבוסס על חיטה מבושלת, בשר עיזים וחזיר. הכנת המנה אורכת כשלושה ימים.
Ragù
calabrese משלב בשר נתחי בשר שונים יין וסלסיצ'ה
Pitta
'mpigliata שושנים של מאפה מתוק ממולא בפירות יבשים טיפוסי לפסחא
Nduja נקניקיה
מקומית רכה מבשר חזיר צ'ילי ותבלינים משמשת במטבח זה ביצור מנות רבות כולל פסטה Fileja con la ‘nduja
Pesce
spada המקום לאכול בו דג חרב מסטייק ועד שילוב במנות פסטה
Vrasciuli קציצות
חצילים ובשר
Pipi
chini פלפלים ממולאים
לקינוח
TARTUFOגלידה שנראית כמו טרטופו אחד
הדברים הטעימים שיש אוהבת את הלבן BIANCO
Marzellette סוג של ביסקוטי שקדים עם יין ודבש
Marzellette סוג של ביסקוטי שקדים עם יין ודבש
לומברדיה
Polenta
taragna עשוייה מכוסמת וחיטה מלאה
PIZZOCCHERIפסטה מקמח כוסמת מבושלת עם כרוב שחור ותפוחי אדמה
Sarde
in saor אנטיפסטי של סרדינים מטוגנים המוגשים עם בצל מבושל בחומץ
ומקורמל, צנוברים וצימוקים.
risotto
alla Milanese ריזוטו עם זעפרן
cotoletta שניצל
בקר וכן ישנו ויכוח על מקורו איטליה או אוסטריה 😊
Casoncelliפסטה ממולאת בבשר גראנה ועשבי תיבול,
אגסים אמרטי.
גבינת
גורגונזולה
panettone עוגת
חג המולד המפורסמת
בזיליקטה BASILICATA
פסטה
מסוג LAGANE E CECI עם חומוס
Pane di Matera לחם מקומי
Baccalà
a Ciuredda תבשיל של בקלה עם עגבניות
Bollito dei pastori o dei monaci תבשיל כבש בישול ארוך עם תפוחי אדמה פלפלים אדומים
ראגו מקומי על בסיס יין אדום בשר לבן, פקורינו
פלפלים פטרוזליה, קינמון, פנצ'טה
ועגבניות בשלות
Cialledda
fredda סלט לחם רטוב, עגבנייה, מלפפון, פלפלים ושמן זית.
Friselle
dolci סוג של ביסקוטי מקומי
Strazzata סוג
של לחמניה מקומי
Peperoni
cruschi שילוב של פלפלים מקומיים מיובשים, אחר כך מטוגנים, בתבשילים
שונים כמו פסטה וסלטים.
Scorzette עוגיות
שקדים עם שקע לעיתים בציפוי שוקולד בשקע
Taralli
dolci טרלי מתוקים (כעכים)
סרדיניה SARDEGNA
PANE FRATTAU פרוסות מלחם סרדי דק וקריספי שבינהן שכבות
של רוטב ופקורינו ומעל ביצה מבושלת במרק.
Fregolaסוג
של פסטה מקומית שנראית כמו פתיתים
Zuppa
gallurese סוג של מאפה שכבות מלחם מרק כבשים דומה ללזניה
Spaghetti con i ricci di mare ספגטי עם קיפודי ים
La
bottarga ביצי בורי
מיובשים המשמשים לתיבול תבשילים או גירוד מעל פסטה.
Culurgiones צורת פסטה מקומית ממולאת תפוחי אדמה ומנטה
Insalata di polpoסלט קר של תמנון
L’agnello
con i carciofi כבש עם ארטישוק
Le
Seadas בצק מטוגן
עם דבש
Pardulas אלו הן מאפים קטנים שנראים קצת כמו
סלסלה א ופאי קטנטנים עם קצוות צבותים במילוי ריקוטה.
ליגוריה
LIGURUA
מנת פסטה מקומית
TROFIE ALLA
GENOVESE עם רוטב פסטו
FARINATA פרינטה
מאפה שטוח מקמח חומוס
Focaccia
di Recco פוקאצ'ה דקיקה קריספית ממולאת בגבינה.
טוסקנה
Pappa
al pomodoro מרק לחם ועגבניות
ריבוליטה
Ribollita תבשיל/ מרק ירקות סמיך ועשיר
Panzanella סלט עגבניות ולחם (קיים במקומות שונים)
Castagnaccio עוגה שטוחה/ לחם מקמח ערמונים
Panigacci סוג
של לחם שטוח כמו פיאדינה
Bistecca
alla fiorentina סטייק עם עצם בצורת T
Cacciucco תבשיל
דגים
Torta
co’ bischeri עוגה עשירה בשוקולד מריר, אורז, קקאו, צימוקים, פירות מסוכרים
וצנוברים נראית קצת כמו פאי
Lampredotto כריך
בשר המבושל מחלקי בטן
panforte
di siena פאנפורטה עוגת/לחם פירות יבשים
ואגוזים עשירה
פסטה מסוג
Pici
I
Cavallucci עוגיות אגוזים
אומבריה UMBRIA
torta
al testO
לחם עתיק שנראה קצת כמו פוקאצ'ה מכינים ממו כריכים מלאים בכל טוב
PASTA
ALLA NORCINAמנת
פסטה עם נקניק, שמנת מתוקה, גבינת פקורינו וכמהין מגוררת גס או שמן כמהין
IMPASTOIATA מרק
סמיך עם פולנטה
lenticchie di castelluccio מרק או תבשיל של עדשים מקומיות.
Panpepato או pampepato היא עוגת חג
מולד טיפוסית לאומבריה ואמיליה רומאניה. עשויה מפירות יבשים קצוצים, בטעם קינמון
ופלפל עגולה ואפויה.
Rocciata
di Assisi סוג של שטרודל
Strangozzi
al tartufo סוג של פסטה מקומית עם טרטופו (כמהין)
הרבה
בשר,נקניקיות וגבינות
פסטה מסוג
Ciriola
ואל
דה אוסטה VALLE D’AOSTA
la
fonduta פונדנט חם
POLENTA
Seupa à la Vapelenentse מאפה של לחם ומרק בשר
Costolette alla valdostana פרוסות בקר
במילוי פרושוטו, גבינה מטוגן בפירורי לחם.
Tegole
dolci valdostane בסקוויטים מעוגלים מעט
Caffè alla valdostanaכלי משותף עם פייות מיוחדות
לשתיית קפה עם תפוזים, לימון, גרפה
מארקה
MARCHE
Vincisgrassi פסטה
אפויה המורכבת מ שכבות שונות, מתובלות בפרמזן מגורר וראגו מיוחד המיוצר בסוגי בשר
שונים.
Olive
all’ascolana זיתים מטוגנים ומצופים במילוי וירקות
פסטה
מקומית I Maccheroncini di
Campofilone
TRENTINO
CADERLI קנדרלי כופתאות לחם
Strangolapreti ניוקי
מלחם ותרד
Orzetto מרק
על בסיס שעורה
Panada מרק
לחם
Smacafam סוג
של עוגה/פוקאצ'ה מלוחה עם נקניק ובצל
פסטה מקומית שנעשית מבלילה ומזלפים בעזרת מסננת למים רותחים
SPATZLE
Straboli
(o stroboli) לביבות מתוקות בצורת חילזון
POLENTA
E CAPUS פולנטה עם כרוב ונקניק
פיימונטה
PIEMONTE
BAGNA CAUDA סוג של ממרח או דיפ מאנשובי, שום
ושמן
Brasato
al Barolo פרוסות בשר ברוטב
Panissa חטיף
מטוגן מקמח חומוס
Agnolotti צורת
פסטה מקומית במילוי
Vitello
Tonnato פרוסות של עגל שמוגשות ברוטב של טונה וביצים
Finanziera
Gnocchi
al Castelmagno ניוקי ברוטב של גבינה, חמאה, חלב ואגוז מוסקט
Bonet סוג
של פודינג מתוק
Carne
Cruda all’Albese בשר חי מוגש כמו טרטר/ סביצ'ה
Caponet כרוב
ממולא בבשר טחון סלסיצ'ה גבינת גראה, פטרוזליה
Tajarin צורת
פסטה מקומית
פריולה
Frico con le patate פשטידה במחבת שעשוייה מתפוחי אדמה גבינה ובצל
Cjarsons סוג של פסטה
מקומית יכל להיות שילוב של מלוח או מתוק
Jota מרק מכרוב
כבוש שעועית ותפוחי אדמה
Gubana עוגת שמרים חגיגית במילוי צנוברים גרפה,
צימוקים
Brovada e musetלפת וכרוב כבושה ונקניק
מוליזיה
Mostaccioli
molisani סוג של דובשניות מצופות בשוקולד
Krese
פוקאצ'ה מקומית
Pizza
assettata פיצה ללא שמרים עם פיקנטי וזרעי שומר
Pizza
di mais פיצה מקמח תירס (נראה קצת כמו פשטידה)
אין תגובות:
הוסף רשומת תגובה
תודה על הביקור בבלוג
מוזמנים להרשם לעדכונים במייל, לשתף, ולהגיב.
אשמח לראותכם בסדנאות.
לתיאום: 052-6412415