יום שני, 4 בנובמבר 2019

פרט לעובדה שמחירה של הגראנה פדאנו נמוך יותר מהו בעצם ההבדל בינה לבין פרמג'אנו רג'אנו?




שתי הגבינות קשות והתיישנות שלהן ארוכה, שתיהן ידועות עוד מימי הביניים, מיוצרות בצפון איטליה ושתיהן בעלות תו תקן PDO (Protected Designation of Origin)  מה שאומר שכל שלב הייצור מוסדר ומקושר לטריטוריה של המוצא.
משמשות במטבח כמעט לאותה מטרה עם העדפות לגבינה כזו או אחרת לפי אזורים, לא מעט אנשים מתבלבלים בין השתיים הן אכן נראות דומות ובכל זאת קיימים מספר ניואנסים המבדילים ביניהם.

טעם:
הפרמג'אנו טעמה דומיננטי מעט עשבי ומורכב יותר, בשלבים מאוחרים יותר בהתבגרות  ניתן לטעום הדרים, פירות יבשים ועם הזמן טעמה הופך עמוק יותר אגוזי ומעט פיקנטי לעומת הגראנה שהיא יותר רכה, עדינה יותר, מתקתקה וחמאתית חדי הטעם מדברים על טעם של ירקות מבושלים.

מיקום:
הגראנה מיוצרת באיזורים רבים בצפון איטליה בעוד שפרמג'אנו מתמקדת בחבל אמליה רומניה בלבד, ישנה חשיבות רבה לאדמה ולמיקום הייצור של הגבינה יצרניה אף ביקשו מאונסקו להכיר בפרמג'אנו רג'אנו כבמוצר מוגן.

תזונה:
הפרות בפרמג'אנו ניזונות רק מעשב מקומי בעוד שהגראנה ניזונות גם מתחמיץ של תירס ואחרים.

הבשלה:
גראנה מבשילה מהר יותר אחרי תשעה חודשים ועד 24 בעוד שפרמג'אנו מתחילה אחרי 12 חודשים והלאה.

אחוזי שומן מעט יותר נמוכים בגראנה מאשר בפרמג'אנו

הליך יצור הגבינה:
בפרמג'אנו ידני בגראנה ישנו גם שימוש במכונות
פרמג'אנו נעשית בעיבוד אחד ליום וגראנה שניים
בשני המיקרים משתמשים בשתי חליבות למרות שבגראנה ניתן לייצר מחליבה אחת בפרמג'אנו החלב של הלילה קודם ממתין לחליבה הבאה במיכלים. 

טמפרטורת קירור:
בגראנה מעל 8 מעלות בעוד שבפרמז'אנו טמפרטורת קירור לא נמוכה מ 18 מעלות.

תוספים:
ישנו שוני בתוויות ורכיבים
בהליך יצור הפרמג'אנו משתמשים בקליו (אינזים) מהחיי בלבד בעוד שבגראנה ניתן להשתמש גם באנזים מהצומח.
בפרמג'אנו אסור השימוש בחומרים משמרים ובתוספים אפילו אם הם טבעיים בעוד שבגראנה ישנו שימוש שיופיע על התווית.


קצת מבלבל אבל החוק אומר שכל גבינה קשה וגרגרית כמו גרנה ודומות יכולות להקרא פרמזן בין אם הן תוצרת איטליה או לא, כשאומרים פרמזן לרוב מתכוונים לפרמג'אנו רג'אנו שנחשב לאיליטה וזו כמובן טעות. אגב פרמג'אנו הוא גם סוג של גראנה (גבינה גרגרית) לא גראנה פאדנו. מסובך כבר אמרתי?

מי מהן טובה יותר זו שאלה של טעם מה שבטוח הוא ששתיהן הפכו לסמל ומושרשות הייטב במסורת האיטלקית. 

אין תגובות:

הוסף רשומת תגובה

תודה על הביקור בבלוג
מוזמנים להרשם לעדכונים במייל, לשתף, ולהגיב.
אשמח לראותכם בסדנאות.
לתיאום: 052-6412415